23 Juni 2017 Met de auto op vakantie vergeet dit dan niet ! ( wat is waar verplicht )
Wat is waar verplicht in de auto.
Wat moet er mee in de auto in België
Andere landen, andere regels. In België zijn dus andere artikelen verplicht in de auto dan in Nederland.
Verplicht in de auto
- Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval moet er een gevarendriehoek op auto(snel)wegen circa 100 m en op andere wegen circa 30 m achter het voertuig worden geplaatst (zodanig dat naderende automobilisten de driehoek op een afstand van ongeveer 50 meter kunnen zien). Binnen de bebouwde kom moet de driehoek bij, of eventueel óp, het voertuig worden geplaatst. Ook met ingeschakelde alarmlichten is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht.
- Veiligheidshesje - De bestuurder is zowel overdag als 's nachts verplicht een veiligheidshesje te dragen zodra deze bij pech of een ongeval op een auto(snel)weg het voertuig verlaat op een plek waar stoppen of parkeren verboden is. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
- Verbanddoos en brandblusser - In auto's met een Belgisch kenteken moeten een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser aanwezig zijn. De ANWB adviseert bestuurders van een voertuig met een Nederlands kenteken een brandblusser en een verbanddoos mee te nemen om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
- Het is niet verplicht om reservelampen mee te nemen.
Bestel de verplichte artikelen direct online
Advies
- Let op: controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en brandblusser) aanwezig is.
- Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.
Verplicht op de motor
- Beschermende kleding - Bestuurders en passagiers van motoren moeten handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall dragen en ook laarzen of stevige, hoge schoenen die de enkels beschermen. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse motorrijders.
- Veiligheidshesje - Motorrijders zijn zowel overdag als 's nachts verplicht een veiligheidshesje te dragen als ze bij pech of een ongeval op een auto(snel)weg stil komen te staan op een plek waar stoppen of parkeren verboden is. De ANWB adviseert motorrijders ook een veiligheidshesje mee te nemen voor een eventuele passagier.
- Een gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht op de motor.
Verkrijgbaarheid
- De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.
Wat mee te nemen in de auto in Duitsland?
In Duitsland gelden andere verkeersregels dan in Nederland. Wanneer je met de auto door Duitsland rijdt is het daarom handig te weten welke veiligheidsartikelen verplicht zijn.
Verplicht in de auto
- Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of ongeval is het verplicht een gevarendriehoek achter de auto te plaatsen. Op auto(snel)wegen moet de gevarendriehoek circa 200 m en op overige wegen circa 100 m achter het voertuig worden geplaatst (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld). Er hoeft geen tweede gevarendriehoek te worden gebruikt bij pech of een ongeval met een auto die een aanhangwagen of caravan trekt.
- Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Geadviseerd wordt om het veiligheidshesje binnen handbereik te bewaren (bijvoorbeeld in het dashboardkastje) en het hesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
- Verbanddoos - Het is verplicht een verbanddoos mee te nemen in de auto.
- De hierboven genoemde veiligheidsuitrusting is alleen verplicht in voertuigen met een Duits kenteken, maar de ANWB adviseert bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
- Een brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht.
Bestel de verplichte artikelen direct online
Advies
- Let op: controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos) aanwezig is.
- Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.
Verplicht op de motor
- De plicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos mee te nemen, geldt niet voor motoren.
Bijzonderheden
- Knipperlicht - In voertuigen met een Duits kenteken van meer dan 3500 kg moet naast een gevarendriehoek ook een draagbaar geel knipperlicht aanwezig zijn, dat moet worden gebruikt bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders van voertuigen van meer dan 3500 kg met een Nederlands kenteken de lokale regels te volgen voor hun eigen veiligheid en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
- Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Duitsland is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.
Verkrijgbaarheid
- De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.
Wat moet er verplicht mee in de auto in Frankrijk?
Ga je met de auto op vakantie naar Frankrijk, houd er dan rekening mee dat je een aantal items verplicht mee wilt nemen. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholtester. We zetten de verplichte producten voor je op een rij.
Checklist voor Frankrijk
- Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is een bestuurder verplicht de alarmlichten in te schakelen en een gevarendriehoek te plaatsen. De gevarendriehoek moet minstens 30 m achter het voertuig worden geplaatst. Let op: Bij pech of een ongeval op de autoroute (autosnelweg) mag de bestuurder geen gevarendriehoek plaatsen omdat dat te gevaarlijk is. De bestuurder en eventuele andere inzittenden moeten in dat geval zo snel mogelijk aan de passagierskant uitstappen en achter de vangrail op hulp wachten. Ook op andere wegen is het plaatsen van een gevarendriehoek niet verplicht als dat gevaar oplevert voor de veiligheid van de bestuurder.
- Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is zowel 's nachts als overdag verplicht om bij pech of een ongeval een veiligheidshesje aan te trekken voordat deze het voertuig verlaat. Het veiligheidshesje moet daarom worden bewaard op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
- Alcoholtest - Een alcoholtest (éthylotest of alcooltest) is verplicht in elk voertuig (ook buitenlandse voertuigen), maar bestuurders die geen test bij zich hebben krijgen géén boete. Met deze test kunnen bestuurders, bij twijfel over het alcoholgehalte in het bloed, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn hun voertuig te besturen. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
- Een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht.
Bestel de verplichte artikelen voor Frankrijk direct online
Advies
- Reservelampen - Bestuurders wordt geadviseerd reservelampen mee te nemen voor ten minste de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers, tenzij het voertuig is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting.
- Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidshesje en alcoholtest) in de auto aanwezig is.
- Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.
Verplicht op de motor in Frankrijk
- Veiligheidshesje - Sinds 1 januari 2016 moeten motorrijders een veiligheidshesje bij zich hebben op de motor (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een motor is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.
- Handschoenen - Sinds 20 november 2016 zijn motorrijders en passagiers verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.
- Alcoholtest - Motorrijders zijn verplicht een alcoholtest bij zich te hebben, maar bestuurders die geen test bij zich hebben krijgen géén boete.
- De regel dat een motorhelm moet zijn voorzien van reflecterende elementen geldt alleen voor helmen die in Frankrijk worden verkocht. Nederlandse motorrijders hoeven geen reflecterende stickers op hun helm te plakken.
- Motorrijders hoeven geen gevarendriehoek bij zich te hebben.
Verplicht op de bromfiets en snorfiets
- Veiligheidshesje - Sinds 1 januari 2016 moeten bromfiets- en snorfietsbestuurders een veiligheidshesje bij zich hebben (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een bromfiets of snorfiets is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.
- Handschoenen - Sinds 20 november 2016 zijn brom- en snorfietsbestuurders en hun passagiers verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.
Bijzonderheden
- Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Frankrijk is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.
Verkrijgbaarheid
- De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.
Ook handig: pechhulp Europa
Als je met de auto op vakantie gaat, is het laatste wat je wilt natuurlijk met pech langs de weg komen staan. Maar als het dan toch gebeurt, kun je beter goed voorbereid zijn. Bekijk de mogelijkheden van pechhulp Europa.
Wat moet er mee in de auto in Italië?
Ook binnen de Europese Unie gelden in ieder land andere verkeersregels. In het ene land moeten andere spullen aanwezig zijn in je auto liggen dan het andere. Wat mee te nemen in de auto in Italië?
Checklist verplicht mee
- Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is het gebruik van een gevarendriehoek 's nachts of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom verplicht (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld). Ook als het voertuig overdag door pech of een ongeval buiten de bebouwde kom in de buurt van een bocht of op een heuvel stil komt te staan, is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht. De gevarendriehoek moet op de auto(snel)weg circa 100 m en op overige wegen circa 50 m achter het voertuig worden geplaatst.
- Veiligheidshesje - Zowel de bestuurder als de passagiers zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen zodra ze uit een voertuig stappen dat buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht door pech of een ongeval stilstaat op de weg.
Bestel de verplichte artikelen direct online
Advies
- Let op: controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek) aanwezig is en zorg voor veiligheidshesjes voor alle inzittenden.
- In San Marino is dezelfde veiligheidsuitrusting vereist als in Italië. Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in andere landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.
Verplicht op de motor
- Voor motorrijders is het niet verplicht een gevarendriehoek mee te nemen of een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert motorrijders echter een veiligheidshesje mee te nemen.
Bijzonderheden
- Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Italië is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
Verkrijgbaarheid
- De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.
Voor meer info over andere landen of anders klik op onderstaande link